Find rav ved stranden
80 procent af det rav, der findes i Danmark, er gulligt, og ikke cognac-farvet, som er den farve, de fleste forbinder med rav og derfor leder mange forgæves når de kikker efter rav ved stranden. Du kan kende rav ved, at ravet er lettere og varmere at mærke på end sten. Rav er desuden mat i farven. Det rav du kan finde, når du går en tur på stranden ved Vesterhavet, er harpiks fra nåletræer, der voksede mod øst for typisk mellem 30 – 50 millioner år siden. Noget af harpiksen fra nåletræerne er faldet ned i skovbunden og størknet. Senere er området, hvor harpiksen faldt ned blevet oversvømmet af havet, og harpiksen er kommet under tryk. Millioner af år senere under istiderne er jord og ismasser blevet presset fra øst mod vest, og har skabet det vi i dag kender som Danmark. Det rav vi finder på stranden ved Vesterhavet kommer altså fra de skove, der stod mod øst for millioner af år siden.
Find rav med en ravlygte
Du kan forlænge tiden hvor du kan finde rav med en ravlygte for så kan du nemlig gå på ravjagt når det er blevet mørkt. Når du bruger en ravlygte som er en slags lommelygte i mørket vil ravet lyse gult og derved meget let at se. Du kan på siden her se nogle illustrationer der viser hvordan Rav ser ud i mørket når du bruger en almindelig lommelygte og hvilken farve det vil reflektere når du bruger en af de forskellige modeller af Ravlygterne.
Hvad er rav ?
Rav er hærdet harpiks, som nogle træsorter har svedt ud. Harpiksen dryppede ned i skovbunden, hvor det efter flere tusinde år hærdede og blev til rav. Intet sted er ravet dog fundet, hvor det er dannet. Hav, floder og isen fra istiderne har transporteret det vidt omkring – ravet er spredt over et kæmpe område – fra England i vest til Rusland og Ukraine i øst.
I dag findes de største forekomster af rav langs vestkysten af Jylland og langs de baltiske landes Østersøkyst.