Juleaften med ondt i maven.

Juleaften med ondt i maven.

Måske er der mange der tænker, det kender jeg godt jeg får altid spist for meget og ender med at have spiste mig en mavepine til. Med den her lille artikel handler ikke om at spise for meget and eller flæskesteg Juleaften, og den handler heller ikke om den kvalmefornemmelse man kan have i halsen, efter at have proppet sig men alt for meget risalamande, fordi man død og pine skulle sørge for at mandelgaven skulle havne et nyt sted i år.

Nej desværre er emnet af langt mere alvorlig karakter, for mens langt de fleste børn måske glæder sig til en aften sammen med familien, så er der I Danmark en masse børn hvor familier højtider giver mere anledning til mavepine, end forventningens glæde.

Der er børn hvor en i familien har et alkoholproblem, og hvor de stakkels børn erfaringsmæssigt nu ved, at familie højtiderne kan give anledning til diskussioner og skænderier over for meget alkohol.

Den danske sundhedsstyrelse anslår 140.000 har en ubehandlet alkoholafhængighed, det betyder at rigtig mange børn vokser op i en familie, hvor enten mor eller far lider af alkoholafhængighed, den sygdom vi på dansk kalder alkoholisme.
For de mange børn kan familiehøjtiderne gang på gang give anledning til både frygt og mavepine.

Det er ikke kun i de familier, hvor der er alkoholafhængighed, at alkoholen kan fylde alt for meget. Mange familier har også en vane med at når vi er sammen omkring familiejulefrokosten, påskefrokosten og så videre, går der store mængder alkohol ind og uanset, om det er mor og far, bedstemor eller bedstefar onkel eller tante der drikker sig i hegnet, kan det være meget skræmmende at opleve et voksent menneske, der mister kontrollen over sig selv.

Børn er ofte meget mere følsomme over for den usagte pinlige stemning, det kan give i familien, de små signaler og kropssprog resten af selskabet, der også har fået et par øl over tørsten, måske ikke fornemmer fornemmelse måske er børnene og giver stor anledning til ondt i maven.

Det er derfor vigtigt at vi alle sammen tænker over, vores alkoholindtag. Især når vi er sammen med børn. Hvis en har udviklet et skadeligt forbrug af alkohol, hvilket faktisk gælder næsten 600.000 danskere, så er det måske på tide at søge hjælp og få nedbragt det store overforbrug.

Vi har I Danmark Europa rekorden i druk blandt unge, måske vores egen adfærd kan være begyndelsen til at få nedbragt denne sørgelige rekord.

 

Gør noget aktivt for at hjælpe.

Lad os samtidig tænke på alle de børn der vokser op i familier med store alkoholproblemer, hvis du kender sådan et barn, så lad være at holde på hemmeligheden. Går i stedet noget aktivt ved række ud og tilbyde hjælp.

Det kan være din hjælp der ændrer hele situationen, så et barn der lever med frygt og mavepine på grund af mor og far alkoholmisbrug, kan få den hjælp det har brug for.

Ofte skal der kun en lille smule omsorg og personlig interesse til, fra én der har modet til at sige fra over for misbruget, før at den drikkende mor eller far, indser deres behov for hjælp.
Så en hel familie igennem professionel behandling kan reddes ud af alkoholmisbruget.