Ved brug af persontypetest til teamudvikling, vær opmærksom på…
Det kan være en udfordring at udvikle på sit team i virksomheden. Hvor skal man starte, og hvad er egentlig vigtigt? Rækker det med teambuilding og kommunikation? Mange griber det intuitivt an ved at fokusere på opgaverne og forsøge at udvikle teamet den vej igennem – hvem er gode til hvad? Og så mere af det. Det er ikke en håbløs tilgang, men vigtige potentialer kan gå tabt eller uopdaget hen. Tænk over det; hvordan får man øje på, hvem der er gode til hvad? Ved at kigge på det de leverer. Hvad leverer de? Det man har sat dem til. Hvad har man sat dem til? Det man forventede, at de ville være gode til – eller måske bare det, der var brug for. Hvis medarbejderne har leveret gode resultater ad den vej, har de med andre ord bare levet op til forventningerne. Det har vi mennesker det med at gøre. Persontype tests kan bruges til at opdage adfærd, styrker og dynamikker, der ligger ud over det umiddelbart synlige.
The Tribes teamudviklings workshop
Team udvikling kan være mange ting, men en meget let tilgængelig måde at komme mere målrettet undervejrs er, at benytte persontype værktøjer. Det kunne være Enneagrammet eller det nye system Praice. Andre metoder kan komme til hen ad vejen, men begge disse systemer har et par åbenlyse fordele. De er nemme, at komme i gang med. Ikke svære at forstå. Nemme at huske. Derfor er det også nemt, at komme i gang med at bruge dem til noget. En anden klar fordel, frem for andre velkendte systemer så som DiSC, MBTI eller Lencionis 5 forhindringer, er, at både Enneagrammet og Praice inddrager det personlige og professionelle netværk rundt om hver medarbejder. Man får med andre ord blik for hinanden. Det er årsagen til, at The Tribe – som er ledet af antropologer – foretrækker disse to systemer, og deres udviklingsworkshops indledes ofte med netop en af disse personlighedstests. Prøv en test her.
Persontype test kan sige meget, men…
Det er også vigtig at bemærke, at selvom persontypetest er nyttige værktøjer, så er de i sagens natur reduktionistiske – dvs. de reducerer komplekse menneskelige faktorer og relationer til stramme skabeloner. Det har ulemper og fordele. Vi skal berøre nogle få af dem her. En klar og ofte nævnt ulempe ved et fokus på ’personlighedstyper’ er, at man let føres til at se og forstå sig selv i en bestemt ’kasse’. Sådan er jeg. Til alle tider og i alle sammenhænge – uanset hvem jeg er sammen med og hvilke opgaver, jeg forventes at løse. Det er det med forventningerne, der spøger. Dem vi har det med at leve op til. Hvis jeg forventer, at jeg er på en bestemt måde, så kommer jeg øjensynligt til at leve op til min egen forventning og være sådan.
Personlighedstyper, workshop og teamprofil
Der er altså ulemper ved persontype tests. Men der er også indlysende fordele. Mange mennesker har det med at antage, at andre er som mig. Det er helt almindeligt. I sær mellem mennesker, der ligner hinanden meget – som f.eks. kollegaer ansat på samme arbejdsplads, måske endda med lignende opgaver. Der er bare det, at vi ikke er ens. Vi tænker faktisk forskelligt, med forskellige værdier eller prioriteter i forgrunden. Og det betyder noget. Nogle har målet for øje. Nogle fokuserer på kvaliteten. Nogle mener, at det først og fremmest er vigtigt, at alle har det godt. Det er disse, og mange andre små og store forhold, man kan blive bevidst om, ved at tage en teamudviklings workshop hos The Tribe. Her bliver man introduceret for modellerne og bliver opmærksom på forskellene i mellem os mennesker og de betydninger for samarbejdet, som de forskelle faktisk har.