Radonmåling: Sådan Beskytter Du Dit Hjem

En radonmätning er afgørende for at fastslå tilstedeværelsen af radon i dit hjem, lokale eller bygning. Radonmålingen måler koncentrationen af radon i luften i becquerel (Bq/m³) pr. kubikmeter luft. Ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten må radonniveauet i indendørsmiljøer ikke overstige 200 Bq/m³ for at sikre et sundt indeklima.

Formålet med en radonmåling er at afgøre, om radonniveauet i dit hjem eller lokale overstiger referenceniveauet på 200 Bq/m³. Radon kan have flere kilder, såsom fra jorden (jordradon), byggematerialer (som blåbeton) og vand. Afhængigt af radonens kilde findes der forskellige metoder til radonsanering.

Radon er en farlig gas, der kan skade celler og øge risikoen for kræft. Ifølge Folkhälsomyndigheten er radon årsag til omkring 500 tilfælde af lungekræft i Sverige hvert år. Rygere har en endnu højere risiko for at udvikle radonrelateret lungekræft, og omkring 90% af dem, der rammes, er rygere. Radon er den næsthyppigste årsag til lungekræft i Sverige efter rygning, hvilket gør det vigtigt regelmæssigt at måle radonniveauet i hjemmet og tage passende forholdsregler, hvis det er nødvendigt.

Forskning har vist, at visse dyr, især gnavere, også kan blive påvirket af radon og udvikle lungekræft. Der er dog mindre information om, hvorvidt andre dyr påvirkes af radon, og om de er lige så følsomme som mennesker eller gnavere. Generelt er det dog vigtigt at minimere radoneksponeringen så meget som muligt, både for mennesker og dyr, ved at udføre radonmålinger og eventuelt tage skridt til at reducere radonniveauet i indendørsmiljøet.

Der findes flere metoder til at måle radonniveauet i indendørsluften, men den mest almindelige metode er at bruge en radonmåler, også kendt som en radondosa. Målingen bør foretages i mindst to måneder, helst tre, i fyringssæsonen, der løber fra 1. oktober til 30. april. At måle radonniveauet selv er en enkel proces, og måledoser kan købes fra akkrediterede virksomheder og målelaboratorier.

Det anbefales at udføre en radonmåling i hjemmet under følgende omstændigheder: ved køb af hus, ved renoveringer eller udskiftning af ventilations- eller varmesystemer, ved nybyggeri og hvis der er gået mere end ti år siden den seneste måling. Ved at tage disse forholdsregler kan du beskytte dit hjem og din families sundhed mod de potentielle farer ved radon.

Relateret information
Radon
Blåbetong
Radonmätare